Results 1 to 9 of 9

Thread: Nak Belajar cara nak buat kad kahwin

  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    May 2009
    Posts
    1
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Cool Nak Belajar cara nak buat kad kahwin

    Saya ingin membuka kedai mencetak kad kahwin. Tapi tak tahu nak kursus di mana kalau boleh sekitar bahagian utara. Berapa Modal dan apa yang patut buat,.Siapa blh tlg suggest tempat dan maklumat terkini. TQ

  2. #2
    Senior Member Salleh's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Kat hujung bawah semenanjung
    Posts
    478
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    tak ada ke yg tahu dan sudi tolong..
    kesian che' soli kite ni....


    ------------------------------------------------------------------------------
    Pebagai maklumat dan tips dari pelbagai segmen di Kausar Kreatif Infomedia Online
    Ebook percuma untuk dimuat turun. Dapatkan selagi stok..oops, selagi link masih ada!

    ***Maklumat, Tips, Promosi dan Pengiklanan >>>
    KLIK DI SINI.
    ***Kongsi idea, pendapat dan suara >>>
    KLIK DI SINI

  3. #3
    Member
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    52
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Smile

    Ye.le..tolonglah kawan kita ni...berilah sikit info kpd yang ada maklumat.

    Tq.

  4. #4
    Senior Member Syaz al-Habshie's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    KL
    Posts
    100
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by soli View Post
    Saya ingin membuka kedai mencetak kad kahwin. Tapi tak tahu nak kursus di mana kalau boleh sekitar bahagian utara. Berapa Modal dan apa yang patut buat,.Siapa blh tlg suggest tempat dan maklumat terkini. TQ
    Salam En.Soli, untuk membuka kedai mencetak kad kahwin adalah sangat besar.Mesin pencetak sahaja bergantung kepada keupayaan saiz,kuantiti dan warna digunakan. Saya tak pasti berapa modal digunakan dan kursus untuk kad kahwin ini.
    Tetapi cadangan saya berdasarkan pengalaman saya ialah bermula dari bawah:
    1.Membuat secara trading dimana membuka syarikat percetakan - menerima tempahan untuk mencetak buku, leaflet,poster,flyers,paper bag semua termasuklah kad kahwin dan cetakan itu dibuat di kilang percetakan.(kilang percetakan itu hendaklah kita survey dimana ia boleh bagi kita harga yang rendah dan hasil cetakan yang berkualiti)
    2.Dari situlah saya mula mengenal belajar costing untuk membeli kertas,jenis2 kertas, costing memotong,mencetak sehinggalah harga yang telah di mark up (harga pasaran).
    3.Untuk membuka kedai kad kahwin, perlu ada sample untuk customer. display yang menarik. contoh kedai kad kahwin En.Soli boleh lihat kedai kawan saya En.Yusri di MARA Kuala Lumpur,City Bazar dan Pertama Kompleks atau di laman web beliau www.kedaikadkahwin.com. Beliau cuma membuat secara trading cuma mengeluarkan modal untuk sewa,renovasi kedai ,sample dan web sahaja.
    Kawasan percetakan terbesar di Kuala Lumpur setahu saya ialah Pudu dan Brickfields yang menawarkan kos percetakan yang minimum. Di kawasan utara saya tak pasti, tapi En.Soli boleh survey dan boleh buat comparison harga disana.

  5. #5
    Junior Member
    Join Date
    Jun 2009
    Posts
    8
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    ni nak tolong la ni. bleh trima ke tak .x tau.
    betulll cara terbaik buat cara trading dulu.dapatkan buku booklet sample yg ada bnyk contoh kad kahwin (rm 30-rm 50 satu buku dlm 300 design.)kalau ada outlet yg cantik n strategik bleh buat duit ooo.

    Quote Originally Posted by kelstar View Post
    ni nak tolong la ni. bleh trima ke tak .x tau.
    betulll cara terbaik buat cara trading dulu.dapatkan buku booklet sample yg ada bnyk contoh kad kahwin (rm 30-rm 50 satu buku dlm 300 design.)kalau ada outlet yg cantik n strategik bleh buat duit ooo.

    kalau dok area kl bleh sy tunjukkan tempat.email me aishniaga@gmail.com

  6. #6
    Senior Member Syaz al-Habshie's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    KL
    Posts
    100
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Sekiranya ada modal ,boleh dapatkan sample kad kahwin dari Indonesia.Design mereka lebih menarik dan cantik.

  7. #7
    Senior Member mns2121's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    sg petani
    Posts
    341
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Cool

    sya baru terima satu kad undangan kawhin sahabat..

    maak aiiih.. canggih dan class mcm album gambar... tapi diimpot dr indon.. katanya kosnya sama dgn kad wangi di Msia.

    satu cabaran kpd tuan tanah.... produk kualiti dan sgt murah..

  8. #8
    Senior Member Syaz al-Habshie's Avatar
    Join Date
    Jun 2009
    Location
    KL
    Posts
    100
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by mns2121 View Post
    sya baru terima satu kad undangan kawhin sahabat..

    maak aiiih.. canggih dan class mcm album gambar... tapi diimpot dr indon.. katanya kosnya sama dgn kad wangi di Msia.

    satu cabaran kpd tuan tanah.... produk kualiti dan sgt murah..

    Salam,
    Kita tidak boleh lawan dengan produk indonesia kerana
    1-Sumber mentah senang diperolehi
    2-Kos pembuatan,tenaga, mesin dan lain2 amat murah dan rendah
    3-Penghasilan produk dibuat dalam bentuk mass production kerana disana penduduk ramai, permintaan tinggi dan banyak pilihan.

  9. #9
    Senior Member Salleh's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Kat hujung bawah semenanjung
    Posts
    478
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    syabas kepada semua posters.
    tak sangka masih ada insan-insan yg prihatin

    -----------------------------------------------------------------
    Pebagai maklumat dan tips dari pelbagai segmen di Kausar Kreatif Infomedia Online
    Ebook percuma untuk dimuat turun. Dapatkan selagi stok..oops, selagi link masih ada!

    ***Maklumat, Tips, Promosi dan Pengiklanan >>>
    KLIK DI SINI.
    ***Kongsi idea, pendapat dan suara >>>
    KLIK DI SINI

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •