Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast
Results 11 to 20 of 48

Thread: Kelapa Sawit or Oil Palm

  1. #11
    Junior Member hatosmangos's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    25
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    terima kaseh utk info yg diberikan. untung nya malaysia memiliki khazanah dari bumi yg membanggakan.

  2. #12
    Senior Member mns2121's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    sg petani
    Posts
    341
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Cool Benih Sawit

    Sebelum ditanam di kebun atau ladang sawit, anak benih disemai di tapak semaian terlebih dahulu selama 9 bulan ke 18 bulan... samaada di peringkat semaian kecil (3bulan) atau semaian besar (bulan ke4 dst).

    Benih2 KS mestilah dibeli drp sumber2 yang disahkan oleh MPOB.. dan jgn sekali2 beli drp semaian yg tak berlesen. Ini kerana hasil buah KS pada tempoh 25 tahun slps tanam tidak terjamin mutu dan kuantitinya.

    sekarang nie.. banyak individu2 dan co yg nak ambil untung cepat... bayangkan jika nak beli benih berlesen skarang adalan 1.80 sebiji, disemai dan dijaga selama 12 bulan dan kemudian dijual kpd pekebun/pembeli dgn harga rm12.oo sepokok... baru untung rm3.00 ke rm5.00 sepokok shj.

    berbanding peniaga haram yg cari benih sendiri dibawah pokok sawit... lesen dipalsukan, semai dan jaga kemudian jual rm12.00 dengan diskaun rm3.oo shj, boleh dapat untung rm5.00 - rm8.00 sepokok pulak tu... cuba kira kalau 10,000 pokok (utk 200 ekar kebun) atau 100,000 pokok (utk 2000 ekar ladang) dijual... byk tu..

    NOTA; cepat kayo tapi masa depan industri terkujat...


  3. #13
    Member villageboy7's Avatar
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    58
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by mns2121 View Post
    Thread nie khas untuk crite berkenaan KELAPA SAWIT or OIL PALM..

    Tak kira le.. tokey ke.. kuli ke.. dreba ke.. kerani ke.. ladang sawit ke.. kebun sawit ke.. mnyak sawit ke.. industri ke.. kilang sawit ke.. lori buah KS ke.. lori tanker sawit ke.. blaa.. blaa.. bla.. anything.

    Semoga terbuka minda warga MN terhadap kisah KS or OP nie seadanya.. yg telah memberi rezki kepada hampir 1 juta (??) rakyat Malaysia... dan indon dan bangla dan india dll...

    ada tak tanah ladang sawit yg masih beroperasi nak dijual..keluasan minima yg dicari 1000 ekar..kalau ada pm atau emel kat haku..jatt4557@gmail.com

  4. #14
    Senior Member mns2121's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    sg petani
    Posts
    341
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Cool awas.. broker haram

    bagi warga MN yg cari tanah Ladang Kelapa Sawit, berhati2lah kerana skrg nie ramai individu yg jadi broker tak bertauliah... semata2 jd org tengah mengaut untung sja dan harga yg melambung tinggi.

    buatlah survey terperinci sebelum membuat keputusan membeli tanah perladangan...


  5. #15
    Senior Member Salleh's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    Kat hujung bawah semenanjung
    Posts
    478
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default info penjagaan kelapa sawit

    ada sesape tau maklumat terperinci tentang penanaman & penjagaan kelapa sawit di mana2 blog/laman web.
    ebook yg boleh download pun boleh gak...
    tq

  6. #16
    Senior Member mns2121's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    sg petani
    Posts
    341
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Cool

    sehingga saat ini sya masih tercari2 ebook pertama berkenaan kelapa sawit nie.

    tak mustahil tapi agak mustahil kerana setakat ini buku paling lengkap (yg pernah sya jumpa) melebihi 500 muka surat dan harganya agak mahal iaitu rm500.00 sebuah... hanya sebagai rujukan shj sebab tak terhabis baca.

    nanti sya cari di mana dia yaaa...


  7. #17
    Member
    Join Date
    Jul 2009
    Posts
    39
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    TQ untuk info disini .. tapi yang minyak hitam tu mmg dah cuba ..confirm sapa cuba mesti terkejut ..tekan minyak jadi ringan / enjin pon senyap .. mmg powa sawit nie..

  8. #18
    Senior Member mns2121's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    sg petani
    Posts
    341
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Cool

    bro salleh mungkin boleh dapat senarai buku di sini...

    ISP Book Sales


  9. #19
    Senior Member mns2121's Avatar
    Join Date
    Dec 2008
    Location
    sg petani
    Posts
    341
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

  10. #20
    Member
    Join Date
    Aug 2009
    Posts
    38
    Thanks
    0
    Thanked 0 Times in 0 Posts

    Default

    Quote Originally Posted by Salleh View Post
    ada sesape tau maklumat terperinci tentang penanaman & penjagaan kelapa sawit di mana2 blog/laman web.
    ebook yg boleh download pun boleh gak...
    tq
    Emm, kena balajar secara praktikal. Sebab ramai orang yang buat kebun kelapa sawit nie ada mcm2 pendapat....

Page 2 of 5 FirstFirst 1234 ... LastLast

Tags for this Thread

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •